De notaris zonder aankondiging op de stoep?

De notaris zonder aankondiging op de stoep?01-01-2023
Notaris, als er niets gebeurt hadden we dit zeker net zo goed over 10 jaar kunnen regelen?

Bovenstaande vraag werd mij recent gesteld. Mijn antwoord was: dat klopt helemaal. Als er niets gebeurt de komende 10 jaar, dan had u dit net zo goed over 10 jaar kunnen regelen.

Ik denk als ik huis aan huis zou aanbellen bij mensen met een eigen woning en zou vragen of ik het testament mag beoordelen, in misschien wel 8 van de 10 gevallen verbeteringen mogelijk zijn. Ik denk dan met name aan het voorkomen van belastingheffing bij overlijden van één van beide ouders. Veel mensen hebben wel een testament, maar dit is een testament wat vaak meer dan 5 jaar oud is.  In oudere testament wordt vaak geen gebruik gemaakt van fiscale mogelijkheden die vandaag de dag mogelijk zijn.

Testamenten zijn voortdurend in ontwikkeling. Op dit moment spelen er ook interessante ontwikkelingen. Zodoende kunnen zelfs heel recent gemaakte testamenten voor verbetering vatbaar zijn. De trend van de laatste jaren is dat met een testament steeds beter op de fiscale regelgeving wordt ingespeeld. Wat dat betreft lijken testamenten op auto’s: ze worden steeds geavanceerder.

Als ik daarnaast tijdens hetzelfde bezoek zou vragen in hoeverre er iets geregeld is voor de situatie van wilsonbekwaamheid (bijvoorbeeld dementie of een beroerte), dan denk ik dat ik in 9 van de 10 gevallen mensen verder kan helpen met een praktische juridische regeling.

Wat zal de reden hiervan zijn? Moeten notarissen zich actiever opstellen en daadwerkelijk huis aan huis gaan aanbellen om mensen op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen? Of ligt de reden in de vraag die mij recent werd gesteld: als er de komende 10 jaren niets gebeurt, dan hoef ik niets te regelen? Wellicht dat ik over enkele jaren het antwoord weet, en wie weet bel ik nog eens (onaangekondigd) bij u aan… In de tussentijd kunt u natuurlijk altijd bij mij aanbellen.

Geschreven door mr. G. van der Heiden
Notaris, specialist estate planning, ondernemersadviseur bij Notariskantoor Van der Heiden
Terug

Enkele klanten aan het woord

notaris van der heiden

Een goed juridisch en fiscaal advies is voor Notariskantoor Van der Heiden belangrijker dan een akte passeren. Als Notariskantoor hechten wij aan verdieping. Wat is er op tegen om onze drive te vertalen in juridisch en fiscaal unieke oplossingen?

Onze gegevens
Volg ons

Routeplanner